Jokapäiväinen soijamme

Soijasta on tunnetusti moneksi. On tofua, tempehiä (kuinka tuo taivutetaan ja lausutaan?), soijamaitoa, -jäätelöä, -jogurttia, -nakkeja, -juustoa, -rouhetta, -suikaletta ja varmasti vielä paljon muutakin, mikä ei vain nyt tule mieleen. Soija on ns. täydellinen proteiini ja soijatuotteita on helposti saatavilla. On siis helppoa ja loogista neuvoa aloittelevaa kasvissyöjää kokeilemaan soijatuotteita (tai suoraan korvaamaan eläinperäiset tuotteet vastaavilla soijatuotteilla).

Tässä kohtaa joudun tunnustamaan ajatteluni rajoittuneisuuden. Olin ällikällä lyöty, kun kuulin, että on vegaaneja, jotka ovat allergisia soijalle tai jotka eivät muista syistä johtuen käytä tai voi käyttää soijatuotteita. Minut oli ”aivopesty” soijauskoon. Tämän mullistavan kokemuksen jälkeen olen alkanut tutkia ainesosaluetteloista vegaanisuuden lisäksi soijajuttuja. Tuntuu, että soijaa on ihan kaikessa, mutta tuntemukseni ei välttämättä kuvasta todellisuutta. Kun aloin vegaaniksi, minusta tuntui, että eläinjuttuja on ihan kaikessa, mutta ajan myötä kokemus muuttui eikä kaupassa käyminen vie enää niin kauaa kuin ennen, kun tiedän mielestäni kohtalaisen hyvin, mitä missäkin on tai saattaa olla. Ehkä soijan kanssa kävisi samoin, jos jatkaisin tutkimusmatkojani.

Käytän itsekin kohtalaisen paljon soijatuotteita, mutta minua harmittaa se, että monet ihmiset uskovat soijan olevan vegaanin ainoa proteiininlähde. Pääsemme taas tähän tuntemattoman kokin toteamukseen: ”onhan se tofu ihan hyvää, mutta ei sitä joka päivä viitsisi syödä”. Ei viitsikään, ja miksi pitäisi viitsiä, kun tarjolla on soijatuotteiden lisäksi herneitä, papuja, linssejä, siemeniä ja pähkinöitä?

Siispä: Syökää soijaa! Syökää härkäpapuja! Syökää herneitä! Syökää cashew-pähkinöitä! Syökää saksanpähkinöitä! Ja syökää kasviksia! Syökää hedelmiä! (Voisin jatkaa tätä listaa aika pitkälle, mutta idea lienee selvä jo tämän perusteella. Vegaaniruokavalio on hurjan monipuolinen, jos siitä vain haluaa ja jaksaa tehdä sellaisen.)

Mainokset

Posted on elokuu 1, 2013, in yleinen and tagged , , , . Bookmark the permalink. Jätä kommentti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: