Lisää ihmeruokaa

Totesin, että tiedän superfoodeista häviävän vähän, ja ajattelin, että tässä olisi oiva aihealue, jonka suhteen voisin itseäni sivistää. Hakusanalla ”superfoodit” löytyikin sitten vaikka mitä, eli aihe taitaa olla aika trendikäs.

Mikä sitten tekee superfoodista  superfoodin? Jaakko Halmetoja vastaa sivustolla www.superfoodit.com näin:

Superfoodit ovat luonnonmukaisesti tuotettuja ruoka-aineita, joilla on uniikkeja ominaisuuksia ja jotka tarjoavat usein jopa terapeuttisia vaikutuksia terveyteemme. […] Tämän päivän tieteellinen tutkimus taas osoittaa eri superfoodien sisältämät valtavat ravinnepitoisuudet ja harvinaiset ainesosat.

[…] Nämä ruoka-aineet rasittavat kehoamme mahdollisimman vähän ja tarjoavat elimistöllemme mahdollisimman paljon ravinteita, mahdollisimman tiiviissä muodossa.

Minulle superfood sanana tuo mieleen lähinnä goji-marjat, kaakaonibsit (joista en vielä ole ihan varma, että mitä ne oikeasti ovat) ja muut eksoottisilta ja kalleilta kuulostavat tuotteet. Goji-marjoja olen jopa maistanutkin, mutta veikkaan, että sokkotestissä en erottaisi goji-marjaa rusinasta.

Ovatko superfoodit sitten trendi ja villitys? Cocovin Tietoa superfoodeista-sivulla sanotaan ei.

Vaikka superruokien ympärille linkitetäänkin paljon trendikkyyttä, on hyvä muistaa, että näitä ruokia on käytetty ruokana pidempään kuin juuri mitään muita ruokia tällä pallolla. […] Olemme syöneet margariinia viimeiset parikymmentä vuotta, mutta chia-siemeniä on käytetty ruokana useita tuhansia vuosia. Näitä ruokia ei tule siis sekoittaa “uusiin ja ihmeellisiin valmisteisiin” tai “trendikkäisiin laihdutustuotteisiin”.

Mitä näistä superfoodeista sitten voi valmistaa? Cocovin keittiö -sivun ohjeilla saa aikaan kaikenlaista, mutta ruokaohjeita lukiessani törmään ongelmaan: yksinkertaisetkin ohjeet vaativat monenlaisia superfoodeja. Toisin sanoen alkuun pääseminen on kallista, kun pitää ostaa (esimerkiksi) punajuurimehua ja lucumaa ja ashwagandhaa ja mantelimaitoa ja kookosöljyä ja lesitiiniä ja macaa. (Ei, minulla ei ole aavistustakaan, mitä suurin osa näistä edes on, otin vain esimerkin vuoksi ensimmäisen reseptin ja listasin sen ainekset banaania lukuun ottamatta Sen minä sentään tunnistan.)

Alkuun pääsee onneksi yksinkertaisemminkin. Jarkko Halmetoja opastaa:

Superfoodien käyttömukavuus ja helppous on monelle suurin syy niiden suosimiseen. Kuivatut marjat, pähkinät tai vaikkapa kaakaopavut on helppo syödä sellaisenaan, ilman erillistä ruoan valmistamista tai varsinaista reseptiä. […] Mahdollisimman suuri määrä herkullisia ravinteita, pakattuna mahdollisimman pieneen massaan kuulostaa monen korvaan optimaaliselta ravinnolta.

Kuulostaa siltä, että näistä voisi olla eväiksi, jos työpaikan vegaaniruokatarjonta ei ota parantuakseen. Voisi melkein kokeilla.

Mainokset

Posted on heinäkuu 31, 2013, in linkit, yleinen and tagged , . Bookmark the permalink. Jätä kommentti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: