Vegaanihämmennystä

Ilmoittauduin vähän aikaa sitten leirille ja mainitsin tietysti olevani vegaani, jotta saisin leirillä ihan oikein ruokaakin. Heti kohta sain leirin järjestäjiltä postia, jossa kysyttiin, ovatko he ymmärtäneet vegaaniruokavalion oikein ja noudatanko sitä kirjaimellisesti. Kyllä, olivat ymmärtäneet, ja kyllä, noudatan vegaaniruokavaliota kirjaimellisesti.

Vastaavan kysymyksen eteen joutuu kohtalaisen usein. Kahviloissa ja ravintoloissa kysytään tuon tuosta, haluanko ”täysin vegaanisen” annoksen/version. Olen miettinyt, johtuisiko tämä siitä, että tuollaisissa paikoissa törmää vegaaneihin aika harvoin, kun taas laktoosittomia tai vähälaktoosisia annoksia pyydetään kai aika usein. ”Melkein laktoositon” voi siis käydä kaupaksi, mutta ”melkein vegaaninen” ei ole verrattavissa siihen.

Ei tietenkään vaadi kovin suurta vaivannäköä vahvistaa kysyttäessä, että kyllä, haluan täysin vegaanisen annoksen. Kysymys kuitenkin panee pohtimaan, onko heillä asiakkaita, joille ”melkein vegaaninen” kelpaa. Itse asiassa satun tuntemaan ihmisen, joka on vegaani — juustoa lukuun ottamatta. En tiedä, käyttääkö hän vegaani-sanaa tilatessaan ruokaa, mutta meidän juustottomien vegaanien puolesta toivon, että hän selittää ruokavalionsa muilla sanoilla.

”Kasvissyöjä” olisi muuten oikein hyvä sana, paitsi että sitä käytetään tarkoittamaan niin erilaisia asioita, että jokainen kasvissyöjä joutuu useimmiten selventämään, mitä he henkilökohtaisesti tarkoittavat, kun sanovat olevansa kasvissyöjiä. Jotkut ovat vegaaneja, toiset syövät kaikkea, paitsi punaista lihaa ja haluavat silti, että heitä sanotaan kasvissyöjiksi.

En tiedä, miksi ihmiset haluavat väen vängällä kutsua itseään kasvissyöjiksi, vaikka olisivat (minun näkökulmastani) kaikkea muuta. Ehkä se on jonkinlaista omantunnon lepyttelyä. Jostain samansuuntaisesta taitaa olla kyse myös silloin, kun ihmiset rupeavat kertomaan, kuinka he syövät lihaa vain harvoin. Ihan niin kuin minä olisin jonkinlainen ruokapoliisi, tai rippipappi, jolle tunnustaa ”lihansyönnin synti”.

Mainokset

Posted on heinäkuu 29, 2013, in yleinen and tagged , . Bookmark the permalink. 6 kommenttia.

 1. Mä en tiedä pitäisikö kutsua itseäni kasvissyöjäksi vai ei, kun syön kuitenkin kalaa. Tosi usein mun pitää painottaa, että syön vain kalaa ja vastakysymykseksi saan lähestulkoon poikkeuksetta, että etkö syö ollenkaan punaista lihaa? Entä kanaa? Enkö mä just sanonut että syön VAIN kalaa. Mun kaveri mainostaa itseään kasvissyöjänä. Se hinku alkoi oikeastaan heti, kun me oltiin tavattu ja kerroin syöväni vain kalaa. Hän ei yhtäkkiä syönytkään enää kanaa eikä punaista lihaa, kalasta ei edes pidä. Nykyään hän syö ”joskus” mammalla lihapullia tai pihvejä, kun ei kehtaa kieltäytyä. Salaatissa täytteenä on aina kana, koska syö sitäkin niin vähän. Tämän perusteella kaikki salaattia syövät olisivat sitten kasvissyöjiä. ”Kyllähän mä kasviksia syön!”.

  Oon muuten reilu viikon ajan lukenut sun blogia, ja tykkään kyllä paljon! 🙂

  • Mä kyllä kutsuin itseäni kasvissyöjäksi, kun vielä söin kalaa. Toisaalta mua painostettiin niin kovasti syömään sitä kalaa, että ajattelin olevani niin suuressa määrin kasvissyöjä kuin minulle oli mahdollista. Nykyään kutsuisin itseäni varmaan pesco-vegetaristiksi, jos söisin kalaa, mutta en tiedä, kuinka vieras sana se on kasvissyöjäpiirien ulkopuolella oleville ihmisille.

   Mielenkiintoinen tapaus tämä kaverisi. Tuollaisella perustelulla suunnilleen kaikki voisivat sanoa olevansa vaikka jopa vegaaneja. ”Mulla menee usein koko yö niin, etten syö mitään eläinperäistä!” 😉

   Kiva, että tykkäät 🙂

 2. Minusta se on myös aina ollut todella hämmentävää, että joku sanoo olevansa kasvissyöjä ja sitten kohta listaa, mitä kaikkea lihaa syö. Kaikkein hämmentävintä oli, kun RAVITSEMUSTERAPEUTTI sanoi minulle, että ”Minäkin olen kasvissyöjä, mutta syön myös lihaa”. En osannut edes sanoa hänelle mitään, tuijotin vain epäuskoisena! Minkälainen kasvissyöjä se sellainen on?! 😀

  Tosin minäkin kutsuin itseäni kasvissyöjäksi jo silloin, kun vielä söin kalaa, se tuntui kaiken helpoimmalta.

  Minäkin muuten tykkään blogistasi kovasti. 🙂

  • Luulisi ravitsemusterapeutilla olevan sen verran koulutusta, että erottavat kasvin ja eläimen. 😛 Se kun ei sekään ole aina helppoa. Minulla on tuttava, joka on sitä mieltä, että vain nisäkkäät ovat ”oikeita eläimiä”. En tosin ole päässyt perille siitä, mitä linnut, kalat jne. ovat, jos ne eivät ole eläimiä.

   Mukava kuulla, että tykkäät 🙂

 3. On todellakin hämmentävää, kun niin monet kutsuvat itseään kasvissyöjiksi, ja ovat muuta. No, kutsunpa minäkin, vaikka maito ja kananmuna eivät todellakaan ole kasviksia. Mutta en silti rehellisyyden nimissä miellä itseäni varsinaisesti kasvissyöjäksi, vaikka sitä valtaväestön silmissä olenkin. Tuo on kätevä määritelmä, kun haluaa välttää liharuuan, vaikka silloinkin joutuu vastaamaan kysymyksiin tyyliin: ”Mutta etkö edes kalaa syö?”

  • Taitaa olla niin, että mikä vain erikoisruokavalio saa ihmiset kysymään ”etkö edes” -kysymyksiä. Tunnen pari keliaakikkoa ja heiltäkin kysellään jatkuvasti kysymyksiä tyyliin ”etkö käytä edes luomujauhoja?” En tajua, miksi ihmiset eivät tajua…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: