Läskirintamalta ei mitään uutta

Tuntuu, että uudessa työpaikassa on vaakoja joka puolella. Niitä on kaikissa pukuhuoneissa ja lisäksi yksi siinä työtilassa, jossa itse työskentelen. Tähän päivään asti mulkaisin pukuhuoneen vaakaa aina matkalla tupakkapaikalle miettien, pitäisikö minun sittenkin punnita itseni. Tänään annoin kiusaukselle periksi.

Yllättäen maailma ei loppunutkaan siihen eikä taivas pudonnut niskaan. Painan saman verran kuin viime punnituksessa (josta en tosin muista, milloin se oli). Olin itse asiassa aika yllättynyt tästä, sillä olen viime aikoina kokenut lihavuuteni häiritsevämmäksi kuin aiemmin. Syytä en tiedä. Ikäväkseni olen huomannut olevani kriittisempi myös muiden ihmisten kehoja kohtaan. Tähänkään en tiedä syytä ja asia vaivaa minua kovasti.

En pidä itsestäni, kun huomaan lokeroivani ja arvostelevani ihmisiä heidän fyysisten ominaisuuksiensa perusteella. Näihin ominaisuuksiin kuuluu lihavuuden lisäksi toki muitakin ominaisuuksia, mutta lihavuus on se, johon huomioni ensimmäisenä kiinnittyy.

Yksi mahdollinen syy siihen, miksi oma ja muiden lihavuus vaivaavat minua nyt enemmän kuin aiemmin, on se, että töissä joudun kuuntelemaan jatkuvasti (lähinnä naisten) puhetta siitä, kuinka he ovat taas lihoneet tai kuinka heidän uusin laihdutuskuurinsa toimii. Haluaisin suojella itseäni tältä puheelta, mutta en keksi keinoa, miten tekisin sen olematta loukkaava. En oikein voi alkaa välttää tilanteita, joissa oletan puhuttavan painosta, sillä silloin jäisin paitsi tupakkapaikkakeskusteluista ja muusta sosiaalisesta kanssakäymisestä. Pelkään, mitä tapahtuisi ja mitä minusta ajateltaisiin, jos sanoisin, että minua ahdistaa kuunnella laihdutus- ja painonhallintapuhetta.

Työpaikalla on jossain vaiheessa alkamassa projekti, jonka tavoitteena on tukea lihavien työntekijöiden laihtumista, joten tunnen siltäkin suunnalta painetta laihtumisen yrittämiseen. En vastusta terveitä elämäntapoja, en terveellisesti syömistä enkä mukavalta tuntuvaa liikkumista. Uskon kuitenkin, että jos ottaisin osaa toimintaan, jossa tärkein edistymisen mittari on paino, se tekisi minulle pitkällä tähtäyksellä enemmän pahaa kuin hyvää.

Mainokset

Posted on heinäkuu 17, 2013, in yleinen and tagged , , , . Bookmark the permalink. 6 kommenttia.

 1. Löysin blogisi blogilistan kautta, olen itsekin vegaani. Minulla on blogiisi tutustuminen vielä vähän kesken, mutta jäin miettimään tuota tämän artikkelin loppua:

  ”Uskon kuitenkin, että jos ottaisin osaa toimintaan, jossa tärkein edistymisen mittari on paino, se tekisi minulle pitkällä tähtäyksellä enemmän pahaa kuin hyvää.”

  Mietin, miksi uskot näin ja mitä pahaa ajattelet, että siitä seuraisi?

  • Hei ja kiitos kommentista 🙂

   Pohjimmiltaan pelkään, että vaa’an tuijottaminen (ainoana) edistymisen mittarina johtaisi epäterveiden laihtumistapojen omaksumiseen, sillä minulla on aiemmin ollut ongelmia häiriintyneen syömisen (vaikkakaan ei varsinaisen syömishäiriön) kanssa. Lisäksi pelkään jojolaihduttamiseen ajatumista.

   Olen myös käsitellyt aihetta lyhyesti ”Laihtumisen pelko” -tekstissä.

   • Ok. Voisiko ajatella että ottaisi tuohon rinnalle sitten muita edistymistä seuraavia mittareita, esimerkiksi terveydellisiä? Laihtuminen todennäköisesti vaikuttaisi positiivisesti moniin veriarvoihin. Tai vaikka fyysistä suorituskykyä mittaavia; jaksaako nousta kuukauden kuluttua jotkut tietyt rappuset kevyemmin/nopeammin kuin nyt. En tiedä.. Tai jos laihduttaisi kokonaan ilman vaakaa, kyllähän sekin on mahdollista.

   • Olen itse asiassa miettinytkin, millä muulla tavoin kunnon ja voinnin kohoamista voisi mitata, joten kiitän ideoistasi. Muitakin mittareita varmasti on. Itse toivon, että kunnon kohoaminen näkyisi yleisen hyvinvoinnin lisääntymisenä, mutta ”yleinen hyvinvointi” on sen verran abstrakti asia, että sen mittaaminen on vaikeaa. Ehkä sen voisi kuitenkin jakaa konkreettisempiin osiin. Tämä menee mietintämyssyyn.

 2. Jaa niin, anteeksi. Ensimmäiset kommenttini täällä, ja heti olen tarjoamassa kaikenlaisia ratkaisuja tuntematta sinua lainkaan. Ei tarvitse vastailla mitään, jos et halua.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: