Hyvää tarkoittavia ihmisiä

”Laihduttaisit. Edes vähän.” Olen kuullut nämä sanat monesta suusta, ja usein sen sanojat ovat  hyvää tarkoittavia ihmisiä. Kehotuksen ongelmana on se, etten koe lihavuuteni olevan ongelma, se ei ole minulle tila, josta pitäisi pyrkiä pois. Toinen ongelma on se, ettei laihuuden ja terveyden väliin voi asettaa yhtäsuuruusmerkkiä.

Jotkut läheisistäni pitävät oikeutenaan kommentoida kehoani ja elämäntapojani kärkevään sävyyn. Tällaisissa tilanteissa yritän käyttäytyä kohteliaasti (taas tätä lihavuuden hyväntahdonlähettiläänä oloa) ja sanoa, että arvostan kyseisen henkilön halua auttaa minua, mutta en halua kuulla vastaavanlaisia kommentteja jatkossa, ellen erikseen niitä pyydä. Tätä ei tarvitse tehdä kovinkaan montaa kertaa ennen kuin viesti menee perille.

Tiedänhän minä, että liikun liian vähän ja syön välillä vähän mitä ja miten sattuu. En nuku tarpeeksi ja olen huono pesemään hampaita. Ja niin edelleen. Tunnen myös minua huomattavasti laihempia ihmisiä, joihin kaikki sanomani pätee. Tiedän, että olisi hyvä liikkua enemmän, syödä tasapainoisemmin, nukkua riittävästi, pestä hampaat ja muutenkin pitää itsestään parempaa huolta.

Myönnän, että olen automaattisesti ainakin osin puolustuskannalla, myös hyvää tarkoittavien ihmisten seurassa. Olen kuullut liian monta ”sun kyllä pitäisi…” -alkuista lausetta, jotka sisältävät kehotuksen muuttaa tapojani suuntaan, joka sanojan mielestä olisi minulle parempi: ”sun kyllä pitäisi ottaa itseäsi niskasta kiinni.” Tai jotain tarkemmin määriteltyä: ”sun kyllä pitäisi kokeilla karppausta.”

Osittain tämä puolustuskannalla oleminen johtuu siitä, että mielestäni elämäntavoissani tosiaan on parantamisen varaa. Vaikka kuinka yritän suhtautua itseeni neutraalisti (jos se nyt on edes mahdollista), ajaudun usein ajattelemaan, että jos elämäntapani olisivat paremmat, minä olisin parempi ihminen. En olisi, en yhtään tämän parempi, sillä ihmisarvo ei yksinkertaisesti ole kiinni elämäntavoista, vaan me olemme yksilöinä kaikki yhtä arvokkaita. (Toistan tätä ajatusta eri muodoissaan aika usein, mutta teen sen, koska se on minusta tärkeä pitää mielessä, niin lukijoiden kuin minun itsenikin.)

Mainokset

Posted on kesäkuu 10, 2013, in yleinen and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Jätä kommentti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: