Hyvää ruokaa

Ruokakaupat tuntuvat välillä olevan varsinaisia miinakenttiä. On liikaa valintoja, joita pitää tehdä ja jotka usein joko sulkevat toisensa pois tai ovat ristiriidassa keskenään. On hiilijalanjälkeä ja muita ympäristökysymyksiä, eettisiä kysymyksiä, erilaisia makumieltymyksiä ja ruokaan käytettävissä oleva rahamäärä on rajallinen.

Muistan erinäiset kerrat vaikkapa nyt kaupan leipäosastolla, missä tutkin pitkään ja hartaasti tarjolla olevia tuotteita. Oli luomua, oli täysjyvää, oli erilaisia sekaleipiä, oli lisäaineetonta, ja kaikkea muutakin ja sitten vielä se yksi ”parasta ennen huomista” -leipä, jonka olisi saanut halvemmalla. Minä ainakin henkilökohtaisesti läkähdyn tuohon vaihtoehtojen paljouteen enkä osaa päättää, mikä näistä nyt sitten olisi paras, mikä olisi hyvää ruokaa muutenkin kuin makunsa puolesta.

Ostopäätöksiäni ohjaa pitkälti se, että olen vegaani. En osaa edes kuvitella, miten pystyisin tekemään ostoksia ihan vaikka tuossa lähikaupassa, jos minulla ei olisi tällaista ”rajoitetta”. Margariineissa on (tietääkseni) yksi vegaanivaihtoehto, meidän kaupan kasvikermoissa samoin. Myslihyllyssä on yksi minulle kelpaava myslilaatu. Ja niin edelleen. Isoissa kaupoissa olen hukassa, sillä yhteen  vaihtoehtoon tottuneelle on vaikeaa valita esimerkiksi kuudesta erilaisesta vegaanisesta levitteestä. On tietysti hienoa, että vaihtoehtoja on, mutta tästä huolimatta minusta tuntuu helpommalta käydä tuossa lähikaupassa, mistä saa tuttuja, turvallisia ja käytössä kelvolliseksi havaittuja tuotteita.

 

Syöjätär

Ei ole montaa asiaa,
joihin uhraisin yhtä paljon aikaa
kuin syömiseen tai sen suunnitteluun

Ei montaa asiaa,
joihin uhraisin yhtä paljon rahaa
kuin hyvään ruokaan

En tingi syömisestäni,
vaan vaadin laadukkaita
eettisesti tuotettuja raaka-aineita

Syön ne ja niistä tulee osa minua
Syömällä hyvää ruokaa
minustakin tulee hyvä

Mainokset

Posted on huhtikuu 20, 2013, in runot, yleinen and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 4 kommenttia.

 1. Minua kiehtoo, miten paljon erilaisia ruokavalioita tai ruoka-aatteita länsimaista tänä päivänä löytyykään + kaikki allergioihin perustuvat ruokavaliot päälle. On vähähiilihydraattista, gluteiinitonta, raakaravintoa, monenlaisia kasvisruokavalioita jne. Itse en syö lihaa (en siipikarjankaan), mutta muuta rajoitetta minulla ei ole. Olen viime viikkoina kiinnostunut luomusta ja nykyään yritänkin katsella, jos hyllyltä löytyisi luomuvaihtoehto tuotteelle. Elän siinä uskossa, että luomutuotanto kuormittaisi luontoa vähemmän, eläinperäisissä tuotteissa elukoilla olisi paremmat oltavat (maitotuotteet ja munat) ja itse syöjä saisi vähemmän torjunta-aine ym. jäämiä sisälleen. Mutta saa nähdä, miten kauan jaksan olla kiinnostunut luomusta. Lisäaineettomuuskin kiinnostaa.

  Löysin muuten sattumalta Prismasta tosi hyvän kasvislevitteen, joka ymmärtääkseni oli vegaaninen, mutta kerro jos olen väärässä: Green Heart luomu speltti-kurpitsansiemenlevite. Ihan superhyvää!

  • Erilaisten ruokavalioiden määrä tuntuu tosiaan kasvavan uskomatonta vauhtia. Olen joistakin ihmisistä saanut vaikutelman, että heidän (usein hiljattain aloittama) ruokavalionsa on melkein kuin uskonto, jota pitää julistaa kaikille, riippumatta siitä, kiinnostaako asia kuulijoita vai ei. Tunnustan, että taisin itsekin olla yksi näistä ihmisistä, kun ryhdyin vegaaniksi. Nykyään pidän suuni joskus jopa kiinnikin 😉

   Kiitos levitevinkistä, pitää ottaa kokeiluun.

   • Tuo on ihan totta, että joillekin ruokavalio menee jo uskonnon puolelle. Itse asiassa taisinkin lukea lehtiartikkelin, jossa kirjoitettiin juuri siitä, miten erilaiset ruokavaliot tai elämäntavat (lähinnä hyvin ekologinen elämäntapa) ottavat osittain uskonnon aseman. Vaikka mikäs siinä, ehkä on parempi olla kiihkoluonnonsuojelija kuin kiihkokristitty (tämä on vain minun mielipiteeni).

    Henkilökohtaisesti tunnen vain yhden ihmisen, jolle puhdas luomuruoka on tosi tärkeää, mutta näen häntä sen verran harvoin, etten ole juurikaan päässyt aiheesta puhumaan. Hänellä on sen lisäksi todella allerginen lapsi, jonka ruokavalio rajaa myös ostoksia. Toisinaan viihdytän itseäni etsimällä erilaisiin ruokavalioihin perustuvia blogeja, viimeisimpänä olen lukenut luomuintoilijoiden kirjoituksia.

   • Tuosta kiihkoilusta olen sitä mieltä, että se on huonoin tapa, tai vähintään yksi huonoimmista tavoista, saada ihmisiä puolelleen, oli aate mikä tahansa. Toisaalta aate ei leviä myöskään, jos aina pitää suunsa supussa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: