Huono vegaani?

Olen, kuten on jo tullut mainittua, tosi lihava, mutta olen sen lisäksi vegaani. Moni ihminen tuntuu ajattelevan, että tällaista yhdistelmää ei voi olla, koska stereotyyppinen vegaani on ilmeisesti nuori, hoikka ja ”itsestään huolta pitävä”. (Tuo viimeinen sitaateissa siksi, että useimmat yhdistävät itsestään huolen pitämisen joko laihtumiseen tai laihuuteen.)

Olen aikoinaan käynyt kouluilla Vegaaniliiton nimissä puhumassa kasvisruokavalio(i)sta ja päästessäni materiaalissa kohtaan, jossa sanotaan vegaanien olevan keskimäärin sekasyöjiä laihempia, olen saanut vaihtelevanlaisia reaktioita. Joku on huutanut ”ai niin kuin sinä vai?”, toiset ovat nauraneet enemmän tai vähemmän hyväntahtoisesti. Oppilaiden palautteissa toistui kysymys siitä, voiko oikea vegaani olla oikeasti noin lihava.

Voin vakuuttaa, että kyllä, olen ihan oikeasti ihan oikea vegaani, ollut jo vuodesta 2006. Tänä aikana painoni on noussut jonkin verran (lähinnä lääkkeiden vaikutuksesta). Meitä vegaaneja kun on kaikennäköisiä ja -kokoisia, ihan niin kuin sekasyöjiäkin.

Mutta palaan vielä tuohon otsikkoon. Olen joskus itse miettinyt asiaa ja pyöritellyt epävarmuuksiani ja pohtinut, tekeekö lihavuuteni minusta huonomman aktivistin. En ole mikään terveyden perikuva, enkä tosiaan kovin stereotyyppinen vegaani. Jos oletetaan, että olen jonkun vastaantulijan ensikosketus vegaaneihin ja vegaaniuteen, minkälaisia ajatuksia minun olemukseni hänessä herättää? Toisaalta lihava vartaloni voi kenties murskata alleen (hah hah) kyseisen vastaantulijan stereotypiat, tai ainakin edes vähän nakertaa niitä.

Mainokset

Posted on huhtikuu 11, 2013, in yleinen and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Jätä kommentti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: