Muru, olet LÄSKI!

Sub-TV:llä on alkanut sarja nimeltä ”Rakas, sinusta on tullut pullukka!” Olen nyt katsonut sitä kahden jakson verran, enkä tiedä, kumpi on pahempi, tämä vai ”Suurin pudottaja”. Molemmat ovat ihan kauheita, ja yhtäläisyyksiä on paljon. Tässä joitakin ajatuksia ohjelmien ongelmista:

 1. Rääkkitreenit. Osallistujat näyttävät käyttävän lähes kaiken aikansa treenaamiseen. Ongelmallista tästä tekee se, että kun paluu arkeen tapahtuu, samanlaista treenaustahtia on vaikea pitää yllä, joten pudotetut kilot usein palaavat.
 2. Kärsimys. Olen henkilökohtaisesti sitä mieltä, että liikunta ei saisi olla pelkkää kärsimystä ja rangaistuksia. En tietenkään tiedä, mitä tapahtuu kameroiden ollessa poissa, mutta ainakaan niissä pätkissä, jotka päätyivät televisioon, ei ole aavistustakaan liikkumisen ilosta.
 3. Syöminen. Suora sitaatti ohjelmasta puhukoon puolestaan: ”Mä oon valmis lopettamaan vaikka niinku syömisen sen eteen, että tippuu. Kyllä ihminen pärjää ilman ruokaakin — jonkin aikaa.”
 4. Riittämättömyyden tunteen luominen. Uskoisin, että moni laihdutusohjelmien katsoja on itsekin lihava. Ohjelmat on suunniteltu luomaan riittämättömyyden tunteita ja mainoskatkoilla tietenkin tarjotaan ratkaisuja siihen, kuinka sinäkin voit muuttua. Ei pidä unohtaa myöskään tuotesijoittelua. Laihduttaminen ja laihdutuskuurit ovat iso bisnes. (Ja ne ovat sitä pitkälti siksi, että painon pudottaminen on vielä mahdollisuuksien rajoissa, mutta uudessa painossa pysyminen on äärimmäisen vaikeaa.)

”Ei ole enää kivaa olla minä.”

Toinen tähänastisista ”pullukoista” kertoi, kuinka hän ei ylipainonsa takia voi käydä juhlimassa tai kylpylöissä. Minusta tuntuu, että tämä ”en voi mennä minnekään tällaisena” -ajatus koskee enemmän sellaisia ihmisiä, jotka ovat joskus olleet laihoja (tai ainakin laihempia). Ainakin se tuntuu minusta vieraalta. On toki asioita, joita en voi tehdä, koska olen lihava. On myös asioita, joita en voi tehdä, koska en ole pitkä. Ja niin edelleen. Mutta mitä kylpylöihin ja juhliin tulee, en ole toistaiseksi törmännyt koko- tai painorajoihin.

Tähän loppuun vielä yksi lainaus, joka minusta summaa hyvin ohjelman perimmäisen sanoman:

”Miltä tuntuu?”

”Pahalta.”

”Hyvä, niin pitääkin.”

 

Mainokset

Posted on huhtikuu 8, 2013, in yleinen and tagged , , . Bookmark the permalink. 2 kommenttia.

 1. ”Rakas, sinusta on tullut pullukka”-sarjan mainoksia pyöri yhteen aikaan todella tiuhaan TV:ssä. En ole itse sarjaa katsonut enkä aio katsoakaan.

  Olen samaa mieltä siitä, että miten ohjaajat edes kuvittelevat painonpudotuksen jatkuvan kotona tai pysyvän saavutetuissa lukemissa, jos tila saavutetaan syömisen lopettamisella ja rääkkitreeneillä. Eihän se urheilu aina mikään mahtava nautinto ole, mutta kyllä lähtökohdan pitäisi olla se, että viimeistään suorituksen jälkeen on hyvä olo. Ja tavoitteena voisi olla itselle sopivan lajin löytäminen eikä niiden epäsopivimpien vaihtoehtojen väkisin treenaaminen.

  Toi loppulainaus kertoo kyllä ihan kaiken.

  • Joo, en kyllä suosittele tuota sarjaa kenellekään.

   Ja tavoitteena voisi olla itselle sopivan lajin löytäminen eikä niiden epäsopivimpien vaihtoehtojen väkisin treenaaminen.
   Juuri näin. Mutta jos joku vahingossa löytäisi lajin, josta tykkää, hän saattaisi alkaa harrastaa sitä ihan mielikseen eikä liittyisi Keventäjiin tms. tai ostaisi laihdutuslääkkeitä, mikä tarkoittaisi rahanmenetystä sarjan sponsoreille ja mainostajille.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: