Ärsyttäviä sanoja

Minä puhun asioista mielelläni niiden oikeilla nimillä. Itsestäni käytän sanaa ”lihava”, en siis ”pullukka”, ”pyöreä”, ”tukeva” tai muutakaan sellaista. Unelmoin maailmasta, jossa ”lihava” on neutraali ihmisen ulkonäköä kuvaava sana, aivan kuten ”pitkä” tai ”tummatukkainen”.

Vielä emme kuitenkaan elä sellaisessa maailmassa, vaan törmäämme jatkuvasti kiertoilmaisuihin. Puhutaan ”isoista tytöistä” tai ”suuremmoisista naisista”. Ärsyttävin kiertoilmaisu, johon olen törmännyt, on kuitenkin ”oikea nainen”. Ihan niin kuin laihemmat ja ”vähemmän muodokkaat” eivät olisi yhtä lailla oikeita naisia.

Jokainen määritelköön itsensä minun puolestani aivan miten haluaa, mutta kun suon muille tämän vapauden, toivon myös, että se suotaisiin minulle. Antakaa siis minun sanoa itseäni lihavaksi. Monesti tätä sanaa käyttäessäni minulle sanotaan, että ei, älä sano itsestäsi noin rumasti, tai että ethän sinä nyt niin lihava ole. Selitän sitten, että ei, en tarkoita tällä kehoani kuvaavalla sanalla pahaa, ja että kyllä, minä olen niin lihava (kuten edellisessä tekstissäni kerroin).

Muita ihmisiä en toki menisi sanomaan lihaviksi, jos en tiedä, miten he sanaan reagoivat. Sanoilla on valtaa. Muistan hyvin ajan, jona lihavuuskommentit saivat pilattua vähintään päiväni ja usein useampiakin päiviä. Siitä ajasta ei loppujen lopuksi ole edes kovin kauaa. En vieläkään ole aina ja täysin sinut itseni ja lihavuuteni kanssa (kukapa olisi!), mutta edistystä on tapahtunut paljon.

Kyse on tavallaan siitä, että otan itse käyttöön ne sanat, joilla minua on loukattu. Otan ne käyttöön, en ehkä ylpeyden, mutta ainakin hyväksymisen kautta. Kyllä, minä olen lihava. Ei, se ei tarkoita, että olisin huonompi kuin minua laihemmat ihmiset. Lihavuus on vain yksi lukuisista ominaisuuksistani, se ei määritä minun arvoan ihmisenä yhtään sen enempää kuin pituuteni tai silmieni väri.

Mainokset

Posted on maaliskuu 23, 2013, in yleinen and tagged , , . Bookmark the permalink. 2 kommenttia.

  1. Mä olen kovasti tykästynyt käyttämään itsestäni ylipainoinen-sanaa. Se jotenkaan ei millään muotoa kalskahda korvaan 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: